Zonnepanelen op asbestdak?

Illustration

De Vlaming investeert alsmaar meer in groene energie. De installatie van zonnepanelen, zonneboilers en thuisbatterijen zit dan ook in de lift. Maar wist je dat het verboden is om dit soort installaties te plaatsen als er asbest in je dak zit? Zorg er dus voor dat je zeker weet dat je dak asbestvrij is vooraleer je de installatie aanvat en je dus niet voor onaangename financiële verrassingen komt te staan.

Hoe herken je een asbestdak?

Golfplaten is wellicht de meest bekende vorm van een dakbedekking met asbest. Maar ook leien bevatten vaak asbest of dakpannen zijn bevestigd met asbestcement. Het is bovendien een mythe dat enkel de grijze varianten van platen of leien asbest bevatten. Ook daken met een rode of roze kleur kunnen wel degelijk asbesthoudend zijn.  
De productie van asbestcement en dit soort platen en leien werd pas in 1998 in België verboden. In Vlaanderen zou naar schatting 86 miljoen vierkante meter aan asbestdaken liggen.

Wat zegt de wet?

Het is bij wet verboden om te boren, slijpen of nagelen in een dak met asbesthoudende materialen omdat er dan asbestdeeltjes vrijkomen die schadelijk zijn voor de gezondheid. Aangezien al deze activiteiten nodig zijn om zonnepanelen te plaatsen is ook dat verboden. 
Dit geldt bovendien ook voor overzetdaken, aanhechtingen van carports of andere uitbreidingswerken.

Wist je dat het reinigen en ontmossen van asbesthoudende daken niet mag? Ook het gebruik van regenwater voor het sproeien van je tuin en aansluiting op toiletten of wasmachine wordt ten sterkste afgeraden als je dak uit asbestmateriaal bestaat.

Better safe than sorry

Zorg ervoor dat je zeker bent dat je dak asbestvrij is vooraleer je renovatiewerken start of wil investeren in installatie van groene energieoplossingen. Omdat asbest niet altijd met het blote oog te herkennen is, doe je best beroep op een erkend asbestdeskundige. Deze komt het dak ter plaatse inspecteren en neemt indien nodig stalen die verder onderzocht worden in een asbestlaboratorium. Na dit onderzoek ontvang je een asbestinventaris en een door OVAM erkend asbestcertificaat. 
Werd je woning gebouwd tussen 1960 en 2000 dan doe je er goed aan om niet enkel je dak maar het volledige pand te laten inspecteren. Er zijn maar liefst 3500 verschillende asbesttoepassingen die in die jaren volop in de bouwsector gebruikt werden. 

Via Asbest Afspraak kan je in minder dan een minuut 3 offertes aanvragen van asbestexperts in jouw buurt. Je krijgt na het ingeven van enkele gegevens zoals de ligging en de oppervlakte meteen de prijzen en ook een voorstel van tijdstip voor de afspraak. Van zodra je de offerte digitaal hebt getekend, is de afspraak ook meteen bevestigd in de agenda van de asbestdeskundige. 

Vermijd dus onverwachte kosten en investeer vooraf in een asbestonderzoek van je woning.